ROSOŁ Z INDYKA Z NALEŚNIKAMI

Składniki:

 

30 dag. mięsa z indyka z kością

1marchewka

1/2 pietruszki

kawałek selera

3 ząbki czosnku

ziele angielskie

sól

pieprz

vegeta.

Naleśniki:

1jajko

1szklanka mleka

1szklanka ciepłej wody

 mąka

olej

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę  i seler obierz, umyj, pokrój na duże kawałki. Czosnek obierz. Mięso umyj, włóż do garnka, zalej wodą (około półtora litra). Dodaj pokrojone jarzyny i czosnek, wsyp kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa. Marchewkę wyjmij, pokrój na plasterki. Z powrotem włóż do rosołu. Przypraw vegetą, pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.

Naleśniki:

Jajko zmiksuj z mlekiem, wodą i szczyptą soli oraz pieprzu, wsypując tyle mąki, by ciasto było lekko lejące. Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Zwiń w rulony, pokrój w paski. Rosół rozlej do talerzy, dodaj plasterki marchewki, włóż naleśnikowe ruloniki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *