KREM PIECZARKOWY

Składniki:

1/2kg. pieczarek

1 pęczek włoszczyzny

masło

1 litr bulionu warzywnego

1 żółtko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki śmietany18%

szczypiorek

chleb

sól

pieprz

olej

Wykonanie:

Pieczarki pokrój, podduś na maśle. Włoszczyznę oczyść zetrzyj na tarce. Podsmaż na oleju. Zalej bulionem, zagotuj. Dodaj pieczarki, gotuj 30 minut. Zmiksuj, przypraw do smaku. Mąkę rozrobi z połową śmietany, zagęść zupę. Żółtko i resztę śmietany ubij, połącz z zupą. Przypraw. Posyp szczypiorkiem. Podaj posypaną chlebem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *