PLACEK NA SPODZIE MARCEPANA

Składniki:

30 dag. surowej masy marcepanowej

7 czubatych łyżeczek żelatyny

5 jajek

1 kg. jogurtu

1 torebka cukru wanilinowego

8,5 dag. cukru

3 łyżki soku pomarańczowego

30 dag śmietany kremówki

15 dag. czerwonych porzeczek

1 torebka kisielu wiśniowego

Wykonanie:

Marcepan zetrzeć. Dodać 2 jajka i ucierać mikserem. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbijać pozostałe jajka i ucierać jeszcze 5 minut. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 C. i piec przez 30 minut Wystudzić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, odstawić, aby spęczniała. Jogurt utrzeć z cukrem waniliowym, 7 dag. cukru i sokiem pomarańczowym. Żelatynę rozpuścić podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Ostrożnie połączyć z masą jogurtową. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącej masy. Krem rozsmarować na marcepanowym spodzie i wstawić do lodówki na 3 godziny. W tym czasie porzeczki umyć, oczyścić, poodrywać od gałązek. Owoce wsypać do garnka. Dodać 150 ml. wody i resztę cukru. Zagotować. Proszek kisielowy dobrze wymieszać z 50 ml. wody, wlać do owoców w garnku i zagotować mieszając. Całość odstawić do wystudzenia. Gotowy placek pokroić na kwadratowe kawałki. Na każdym położyć porcję porzeczkowego kisielu. Wstawić do lodówki jeszcze na około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *