SERNIK ŚMIETANKOWY

Składniki:

Ciasto:


3 szklanki mąka
1 szklanka cukier
2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 margaryna
5 żółtek


Wykonanie:


Wszystkie składniki posiekać nożem ,szybko zagnieść ciasto podzielić na 2 części. Jedną część włożyć do zamrażarki, a drugą do lodówki.

Masa :

Składniki:
5 białek
3 duże śmietany kwaśne 400 ml
3 łyżki budyniu
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy


Wykonanie:


Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i budyń, delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką. Na blachę wyłożyć rozwałkowane ciasto, na ciasto wyłożyć  masę serową ,następnie zetrzeć drugą połowę ciasta na  grubej tarce jarzynowej. Piec 45 minut w temperaturze 180  C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *