TORT Z CZEREŚNIAMI

Składniki:

ciasto:

5 jajek

15 dag cukru

10 dag. gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

15 dag mąki

 

 

Przełożenia:

500 ml. kremówki

dag cukru pudru

1 łyżka wanilinowego

15 dag homogenizowanego

1 łyżka żelatyny

50 dag. ciemnych czereśni

dag cukru

1/2 cytryny

1łyżka mąki ziemniaczanej

tabliczki gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

 

Czekoladę połam na kawałki, włóż do metalowej miseczki. Dodaj masło, roztop w gorącej kąpieli wodnej (na parze), wystudź. Żółtka utrzyj z cukrem. Dalej ucieraj dodając czekoladę. Wymieszaj z ubitymi białkami i przesianą mąką, przełóż do tortownicy. Piecz około 25 minut w 190 C, wystudź. Czereśnie wydryluj. Połowę włóż do rondelka, dodaj cukier, rozgotuj. Przypraw sokiem z cytryny, dodaj mąkę rozmieszaną w odrobinie wody, wymieszaj, zagotuj, wystudź. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i  cukrem wanilinowym. Połącz z serkiem i rozpuszczoną żelatyną. Ciasto przekrój na 3 blaty. Przełóż masą owocową, owocami i bitą śmietaną. Posyp startą czekoladą, schłodź.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *